; }

пʼятницю, 10 листопада 2017 р.

Година рідної мови «У мові вся доля народу».

"Бринить-співає наша мова,
  Чарує, тішить і п'янить."
                          Олександр Олесь 
     9 листопада наша країна святкує  День української писемності та мови. Це свято було започатковано Указом президента України № 1241/97 від 6 листопада 1997-го року "Про День української писемності та мови". За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця - послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови.
    Українська мова – це скарбниця духовної і культурної спадщини українського народу. Мова є душею нації,у її глибинах народилося багато з того,чим може гордитися наш народ. Як море починається з річки,так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора – літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди поглиблювалось під пером Івана Котляревського, удосконалювалося пізніше І.Нечуєм – Левицьким, Лесею Українкою та багатьма іншими видатними українцями.
             До Дня української писемності та мови в нашій бібліотеці  8 листопада  було проведено годину рідної мови «У мові вся доля народу» з учнями 6 класу Королівської  ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (вчитель-філолог  Токач В.І.).
          Юні мовознавці прийняли участь у грі "Хто швидше?"  де потрібно було скласти і записати правильно і швидко текст із деформованих речень,  доповнювали схему «Найрідніші слова»,  розгадували кросворд, утворювали нові слова із букв слова «перлина». Працівниками бібліотеки було продемонстровано фільм «Українська мова», про тяжку долю нашої співучої мови, про її шлях до здобуття статусу державної.  Під час заходу присутні мали змогу ознайомитися  з книжковою виставкою “Кожному миле його слово рідне” .   

  













      Отже, день рідної мови – це свято, яке сприяє духовному збагаченню, поєднанню культур та зміцненню принципів толерантності в нашій бібліотечній  родині.

Немає коментарів: