; }

вівторок, 24 січня 2012 р.

Книги-ювіляри 2012 року

Книги-ювіляри 2012 року

У 2012 році святкують ювілей такі книги

250 років
Гоцці К. "Король олень" (1762).
Цей твір - третя казка Карло Гоцці. В ній продовжуються пошуки трагікомічного казкового стилю. Трагікомічна театральна казка "Король-олень" вперше була показана глядачам у Венеції в театрі Сан-Самуеле 5 січня 1762 року. В ній веселі, комічні інтонації приглушені, а на перший план висуваються драматизм і поетичний початок. Драматург прагне прославити подружню любов. Гоцці малює образ Анджели, дочки Панталоне, обраної королем Дерамо – він одружився з нею за її справжню любов до нього.





190 років
Гофман Е.Т. "Життєві погляди кота Мурра" (1822).
За свідченням самого Гофмана, прообразом кота Мурра послужив його власний кіт, якого письменник цінував і вважав "високомудрим і глибокодумним". Життя Мурра виявилось коротким: роман закінчується пародійним некрологом видавця "Життєві погляди". Образ кота Мурра - принциповий і важливий для творчості Гофмана: це і травестія образу романтичного генія, і спосіб відтінити улюбленого героя Йоганнеса Крейслера, істинного романтика і істинного обранця. Адже вчений кіт Мурр не погребував використовувати листки з щоденника музиканта як промокальний папір.



185 років
Гейне Г. "Книга пісень" (1827).
Ліричні вірші раннього періоду творчості Гейне склали цілу книгу "Книга пісень" (1827). Ця поетична збірка принесла йому визнання у Німеччині, а згодом і в усьому світі. За життя автора вона видавалась 13 разів. "Книга пісень" складається з чотирьох розділів. Тема нерозділеного кохання у "Книзі пісень" слугує лише поетичним вираженням трагічної самотності героя у світі. Герой "Книги пісень", яким би не був щасливим, завжди пам'ятає, що це лише мить, а не одвічне блаженство. Він знаходить у собі сили посміхнутися навіть коли його почуття не поділяють, жити далі й знову кохати. Завдяки іронії Гейне піднімається над своїм ліричним героєм, автор завжди мудріший, аніж той, про кого він пише.

Книга чекає на Вас у бібліотеці

180 років
Гоголь М.В. "Вечори на хуторі біля Диканьки" (1832).
Збірка ця вийшла в двох томах (1831- 1832 роки) і стала важливим явищем в російській літературі. Олександр Сергійович Пушкін відразу високо оцінив першу збірку письменника "Вечори на хуторі поблизу Диканьки": "Вони здивували мене. Ось справжня веселість, щира, невимушена... Все це так незвичайно в нашій нинішній літературі, що я досі не надоумився…". Що ж так захопило Пушкіна в повістях Гоголя?
У "Вечорах..." яскраво виявилася глибока любов Гоголя до України, рідного народу з його широкою завзятістю, оптимізмом.
Композиція "Вечорів..." не зовсім звичайна. Її можна порівняти з пушкінськими "Повістями Бєлкіна". Як і в Пушкіна, всю збірку об'єднує розповідач – але не дворянин, а простий пасічник Рудий Панько, який вже в передмові підкреслює демократичну настроєність всього оповідання. Звідси і народність стилю, що передала демократичний погляд на дійсність, народні оцінки. В той же час у ряді повістей явно відчувається лукава усмішка автора, відтворюючого чужу свідомість, - просту і незатійливу.


170 років
Гоголь М.В. Перший том "Мертвих душ" (1842).
В Італії М.В. Гоголь пише перший том поеми-романа "Мертві душі", що виходить друком 1842 року. Написаний прозою, цей твір дістав жанрове визначення поеми, тому що, на думку Гоголя, від звичайних романів його відрізняла широка за обсягом тематика. "Мені хочеться в цьому романі показати хоча б з одного боку всю Русь", – пояснював Гоголь у листі до Пушкіна. Крім того, як і в ліро-епічних поемах, у творі Гоголя суттєве місце посідає постать автора, який постійно втручається в розповідь, коментуючи або лірично узагальнюючи зображувані події.
Сюжет "Мертвих душ" – це історія кмітливого чиновика-пройдисвіта Чичикова, який вирішив збагатитись на купівлі "мертвих душ", тобто реєстрів померлих селян, які фіктивно, за паперами, можуть бути видані за живих і в такий спосіб примножити статки поміщика додатковою кількістю приписаних йому кріпосних душ.
У процесі роботи авторський задум поеми значно розширився. Гоголь приходить до думки про необхідність створення трьох томів. Проте цей великий задум не був завершений. Письменник створив лише перший том, який і мають на увазі, коли йдеться про "Мертві душі" взагалі. Написаний другий том Гоголь, перебуваючи в стані важкої духовної кризи і сумнівів щодо спроможності художньої літератури впливати на моральність людини, спалив, а над третім томом і не починав працювати.

Книга чекає на Вас у бібліотеці

170 років
Бічер-Стоу Г. "Хижина дядечка Тома" (1852).
В біографіїї письменниці Гаррієт Бічер Стоу її син говорить, що ідея написати "Хижину дядечка Тома" прийшла Гаррієт на зборах у церкві. "Раптом, неначе розгорнуте полотно, в її думках виникла сцена смерті дядечка Тома. Вона була так схвильована, що мало не розридалася. Прийшовши додому, вона відразу взяла ручку і папір, записала бачене, яке ввірвалося в її душу, неначе було принесено могутнім вітром". Достовірно і яскраво Гаррієт зображує життя чорношкірих рабів, показує сум і відчай, що розривають серця, сцени страшних суспільних відносин, коли по чужій волі руйнуються тисячі невільничих сімей.


130 років
Вагнер М.П. "Казки кота Мурлики" (1872).
"Казки кота Мурлики" - книга казок Миколи Вагнера, вперше опубліковані в 1872 році. "Казки…" були написані під впливом "Повного зібрання казок" Г.-Х. Андерсена, виданого в середині 60-х років, які мали успіх у Росії. Вагнер згадував, що вважав багато казок Андерсена слабкими і задався питанням, чи зможе він написати так чи ще краще. Перше видання книги складали 12 казок, написаних на протязі трьох років. До 1913 року книга перевидавалася 9 разів, причому склад не був постійним: частина казок першого видання була виключена із другого, можливо цензурою. Деякі казки виходили окремими книгами. "Відродження" Кота-Мурлики відбулося на початку 90-х років XX століття.

120 років
Гарін-Михайловсьий М.Г. "Дитинство Тьоми" (1892).
Перші твори в біографії Миколи Георгійовича Гаріна-Михайловського
були опубліковані в 1892 році (повість "Дитинство Тьоми", розповідь "Декілька років в селі"). Твір "Дитинство Тьоми мало великий успіх, так що автор створив пізніше продовження – ще 3 частини: "Гімназисти", "Студенти", "Інженери".

115 років
Войнич Е.Л."Овод" (1897).
"Овод" – революційно-романтичний роман Етель Ліліан Войнич. В 1897 році книга "Овод" була видана в США і Англії. В наступному році з’явився її російський переклад в Росії, де книга мала грандіозний успіх. В долі романтичного юнака Артура Бьортона немало неординарних подій – таємниця народження, зрада близьких людей, інсценоване самогубство, трагічна любов без взаємності, пронесена через все життя. Роман "Овод" Е.Л. Войнич нікого не залишить байдужим.

Книга чекає на Вас у бібліотеці

100 років
Горький М. "Воробьишко" (1912).
Оповідання про горобеня видавалося не один раз. Маленький Пудик не хотів слухатися батьків і мало не пропав. Що ж виходить: слухайтеся маму і тата, і все буде в порядку? Так, та не зовсім. Горький зовсім не сварить Пудика, а симпатизує йому. Завдяки своїй різкості пташеня навчилося літати. Пудик мудро відповідає матері: "Всьому відразу не навчишся!" Мама-горобчиха заплатила за самостійність Пудика власним хвостом. Буває і так.

100 років
Горький М. "Случай с Евсейкой" (1912).
Це – "вигадане оповідання" про риболова. Хлопчик Євсейка загадковим чином потрапляє на морське дно, розмовляє з рибами. Правда, потім ми дізнаємося, що Євсею все це приснилося душного, дрімотного дня, але це не заважає перечитувати і переживати чудеса знову.

85 років
Бєлих Г. і Пантелєєв Л. "Республіка ШКІД" (1927).
"Республіка ШКІД" - пригодницька, частково автобіографічна, дитяча повість Григорія Бєлих і Леоніда Пантелєєва про життя безпризорних дітей в Школі соціально-трудового виховання імені Достоєвського ( ШкІД), написана в 1926 році і видана в 1927 році. Персонажі, прототипами яких слугували самі автори, носять в повісті імена Григорій Черних (Янкель) і Олексій Пантелєєв (Льонька). Вихованцям ШкІДа були безпризорники, які потрапили в школу із тюрем або розподільних пунктів. Книга отримала велику популярність. Повість була екранізована в 1966 році.

Книга чекає на Вас у бібліотеці

80 років
Гайдар А. П. "Далекі країни" (1932).
В 1932 році Гайдар пише повість "Далекі країни". Вона переконує читача в тім, що ніхто не може перебувати осторонь від змін, що відбуваються у всій країні. Активними учасниками будівництва нового стають і діти. Гайдар відтворює у повісті життя 30-х років у всій його повноті: тут і живі прикмети будівництва, і зображення класової боротьби в селі, і спогади про громадянську війну. Письменник показує, як сама дійсність активізує хлопців – героїв повісті: ті "далекі країни", про які мріяли друзі, існують не десь за тридев’ять земель, а тут, у звичайному, повсякденному житті. У цій повісті,так само як і в інших добутках А. Гайдара, відбилися прагнення письменника передати романтику дитинства, героїку будівництва й думку про необхідність захисту Батьківщини.

75 років
Гайдар А.П. "Доля барабанщика" (1937).
Гайдар умів говорити з дітьми про найважчі сторони життя. Героєм його повісті "Доля барабанщика" став хлопчик-піонер, батько якого здійснив злочин по службі і поніс кару, але саме наше життя, в якому є ідеали праці, розуму і дружби, допомогло повернути юному барабанщику його дитинство, щастя і батька, що загладив свою вину.

70 років
Бажов П. "Ключ-камінь" (1942).
У 1939 виходить знаменитий твір Бажова - збірка казок "Малахітова скринька", за яку письменник отримує Державну премію. Надалі Бажов поповнював цю книгу новими сказами: "Ключ-камінь" (1949),"Оповіді про німців" (1943) та інші.
Твори Бажова відносяться до уральських "таємних оповідей"- усних переказів гірників і старателів, поєднують реально-побутові та фантастичні елементи. Оповіді, що ввібрали сюжетні мотиви, колоритна мова народних переказів і народної мудрості,- все це знайшло втілення у філософських та етичних ідеях сучасності. За мотивами оповідей створено кінофільм "Кам'яна квітка" (1946), балет С. С. Прокоф'єва "Сказ про кам'яну квітку" (постанова 1954 року), однойменна опера К. В. Молчанова (постанова 1950 року), численні твори музики, скульптури, живопису.


55 років
Волков О.М. "Земля і небо" (1957).
Цікаві оповідання з географії і астрономії для дітей. Можна годинами дивитися в нічне небо, на тисячі зірок. Які таємниці зберігає небо? Чому одні зірки яскравіші, ніж інші? Чи є край у неба? Чому луна переміщається серед зірок? Відповіді на багато запитань ви знайдете у цій книзі.

55 років
Бредбері Р. "Вино із кульбабок" (1957).
"Вино із кульбабок" (англ. Dandelion Wine) – повість Рея Бредбері, вперше видана у 1957 році. Це багато в чому автобіографічний книга, дія якої відбувається влітку 1928 року у вигаданому місті Грін Таун. Прототипом містечка являється рідне місто Бредбері – Уокіган. В центрі сюжету – четверо хлопчиків, брати Том і Дуглас, і їх друзі Джон і Чарлі. В повісті можна умовно виділити невеликі історії, в яких беруть участь або які спостерігають четверо хлопчиків. Дідусь Тома і Дугласа кожне літо готує вино із кульбабок. Часто Дуглас розмірковує, що це вино зберігає в собі час і події, які відбулися, коли вино було зроблене.

Книга чекає на Вас у бібліотеці

50 років
Мєдвєдєв В. "Баранкін, будь людиною!" (1962).
Повість Валерія Володимировича Мєдвєдєва "Баранкін, будь людиною!" розповідає про неймовірні пригоди двох звичайних хлопчиків: з ними відбуваються події фантастичні, чарівні. Вперше опублікована в 1962 році, вона до цих пір залишається улюбленою книгою хлопчиків і дівчаток.


45 років
Алексін А.Г. "А тем временем где-то…" (1967).
Юні герої А.Алексіна вперше зіштовхуються з "дорослими", нерідко драматичними проблемами. Як зробити правильний вибір? Як навчитися розуміти людей і самого себе? Як увійти в світ зрілою, сильною і гідною людино? Прочитавши цю книгу, ви знайдете відповідь на всі запитання.

40 років
Александрова Т.І. "Домовичок Кузька" (1972).
Кузька – це кумедний, маленького зросту домовичок, у величезних не за розміром лаптях. Він добрий, кожному готовий допомогти і знає безліч казок. Цю книгу знають навіть японські діти у перекладі Саяки Мацуя. Домовичка Кузьку та його друзів чекають неймовірні казкові пригоди. З ним завжди цікаво і весело. І всі діти, як тільки прочитають цю книгу, подружаться з Кузькою. Це точно!


40 років
Азимов А. "Самі боги" (1972).
Самі боги (англ. The Gods Themselves) – научно-фантастичний роман Айзека Азимова, вперше виданий в 1972 році. Він складається з трьох частин, назви яких, перераховані одна за одною, становлять відомий вислів Фрідріха Шиллера "Против глупости сами боги бороться бессильны" (із драми Орлеанська діва). Цей твір визнаний критиками і читачами шедевром опису психології позаземного розуму.

40 років
Астаф’єв В.П. "Кінь з рожевою гривою" (1972).
Оповідання В. Астаф’єва "Кінь з рожевою гривою" - одне з найкращих оповідань письменника, створених для дітей. Він дав назву всьому збірнику оповідань, що вийшов у 1972 році. Оповідання "Кінь з рожевою гривою" відкриває добрий світ народного життя, побачений дитячими очима, показує живий і спостережливий дитячий характер, передає довірливу інтонацію автора.


35 років
Алексін А.Г. "Третій у п’ятому ряді" (1977).
Це повість про дружбу і про те, чому може навчитися доросла людина у підлітка.
Старенька вчителька тільки багато років пізніше зрозуміла, як багато зробив Ваня Бєлов для її сина, а вона була не права, розлучивши хлопчиків.

35 років
Барто А.Л. "Переклади з дитячого" (1977).
В 1977 році вийшов незвичайний збірник "Переклади з дитячого", в якому Агнія Барто переклала з різних мов дитячі вірші. Сама поетеса писала про цей збірник так: "Переклади їх віршів? Ні, не вірші дітей, вони написані мною. Я не знаю багатьох мов. Але знаю мову дитячу. І тому між рядків стараюсь вловити почуття дітей, зрозуміти, що вони думають про дружбу, про мир, про людей. Багато ріднить "невеликих поетів", але часто їх переживання глибші, багатіші, ніж дитина здатна висловити. Ось я і постаралась, зберігши зміст кожного вірша, знайти для нього поетичну форму, яка дозволить прояснити, точніше передати сказане дитиною. Вірші в книзі написані від імені дітей різних країн".







Немає коментарів: