; }

пʼятницю, 7 вересня 2018 р.

«Поет за покликанням – поет від Бога».


Ми всі з вогню, з трепету з боління,
Одне над нами сонце й небеса,
В одній землі одне у нас коріння
Одна на всіх нев‘януча краса.
                                           Василь Вароді.
     На літературну зустріч –спогад «Поет за покликанням – поет від Бога» до 75 річниці від дня народження поета - земляка Василя Вароді до нашої бібліотеки завітали учні 8-А класу Королівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, сестра поета В. Вароді Ольга Іванівна Бобик, вчитель Токач Віра Іванівна, яка ознайомила з творчими здобутками поета. Сестра Ольга Іванівна поділилася спогадами про брата. Вона розповіла, що вірші Василь почав писати навчаючись у школі. Продовжував віршувати, працюючи помічником кочегара на паравозі, будучи студентом, кореспондентом газети «Молодь Закарпаття», редактором обласного радіомовлення, директором письменницького клубу, заступником редактора і відповідальним секретарем газети «Орбіта – логос».
     За життя встиг видати п‘ять книжок: «Повноліття» (1967), «Цикли» (1972), «Червневий сполох» (1974), «Плуги і зорі» (1980), «Родинне вогнище» (1987). Після смерті поета, який пішов з життя 1998 році його дружина Христина Керита, відома поетесса упорядкувала книжку «З висоти соколиного лету», яка вийшла з друку у 2003 році. З цієї збірки на заході були продекламовані вірші ученицями Карпюк Аліна, Шаркань Тімеа «Слід», Шевчук Тетяна «Скарби», Коста Юліанна, Стрижак Софія «Матері».
 До заходу було оформлено книжкову виставку «Я люблю тебе, Тисо, до синього дна».
На календарі 75 років від дня народження поета соколиного лету, співця Затисянщини, борця за незалежну Україну, патріота Срібної Землі. У нашому рідному селищі Королево, його іменем названо вулицю на якій стоїть батьківська хата. 


                                     






















Немає коментарів: