; }

четвер, 10 січня 2019 р.

«Нова радість стала….»


       Кожен куточок нашої країни має свої унікальні особливості святкування Різдва. Найяскравішими і наближеними до традицій наших предків є обряди Закарпаття.  Мешканці  нашого регіону зуміли не тільки зберегти насиченість і зміст Різдва, але й передати наступним поколінням. Жителі нашого селища Королево дуже часто вірять у народні прикмети та полюбляють дотримуватись традицій. Особливо коли йде мова про святкування релігійних свят, таких, як Різдво Христове. Більшість королівчан старанно готуються до Святвечора напередодні Різдва. У вечері 6 січня господині селища традиційно готують дванадцять страв на  Святвечір. За стіл не сідають доки не зійде вечірня зірка. Всі сідають за прикрашений стіл у святковому вбранні – до багатства і везіння протягом року. На Святвечір ходять діти, бетлегеми.
     Колись давно хороший господар давав за коляду  малечі фрукти, солодощі та інші подарунки. Сьогодні більшість наших земляків віддячують грошима, рідше солодощами. Увечері хлопці селища збираються гуртом і колядують у дівчат.
   За доброю традицією на Різдво Христове перший колядник повинен бути хлопець чи бетлегем. Це робиться на «серенчу», тобто, щоб цілий рік щастило. Така «серенча» випала і нашій бібліотеці до якої першими 9 січня на годину краєзнавства «Нова радість стала….» завітав бетлегем.




Колядуємо...








Немає коментарів: